Me suomalaiset olemme tottuneet syömään banaanimme keltaisina ja kiinteinä – siis miltei raakoina. Banaanin ruskistuessa otaksumme sen olevan pilalla ja usein lentää koko terttu kypsiä hedelmiä roskiin – turhaan! Kypsän banaanin hedelmäliha on pehmeämpää ja maku syvempi. Tällöin banaani on mitä mainioin raaka-aine paitsi pirtelöihin ja lettuihin, myös erilaisiin kakkuihin jajälkiruokiin.

Helppo tapa hyödyntää ruskistuneet banaanit on pyöräyttää niistä vaikkapa viikonlopun kunniaksi amerikkalaistyyppinen kakku. Ainakin meidän perheen lahjomaton pikkupoikaraati nautti hedelmät mukisematta tässä muodossa!

24151400259_a856d3a4ae_nBanaanikakku
(12…16 annosta)

Ainekset:
2 munaa
5 dl jauhoja
3 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
3 kypsää, haarukalla muussattua banaania
1,5 dl piimää

1 dl pehmennettyä margariinia
1 tl vaniljasokeria

1. Voitele ja jauhota pyöreä kakkuvuoka, esilämmitä uuni 175 asteeseen.

2. Sekoita isossa kulhossa kuivat ainekset keskenään (jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda, suola, vaniljasokeri). Lisää kulhoon muussattu banaani, piimä ja margariini. Vatkaa sähkövatkaimella kevyesti (matala teho) kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Lisää kananmunat taikinaan ja vatkaa keskiteholla n. 2 minuuttia. Kaada taikina voideltuun vuokaan.

3. Paista uunissa n. 50…60 minuuttia. Kakku on kypsä, kun taikina ei tartu kakun keskustaan työnnettyyn coctail- tai grillivarrastikkuun. Tarvittaessa peitä kakku paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla estääksesi kakun pinnan palaminen.

4. Jäähdytä kakkua vuokassa 10 min, jonka jälkeen kumoa kakku vuoasta ja anna jäähdytä täysin.

5. Halkaise jäähtynyt kakku kahteen tai kolmeen osaan. Täytä ja kuorruta kakku mielesi mukaan. Helpoin vaihtoehto on vaahdotettu kerma, kakkupohjan makeuden takia voit lisätä kermavaahtoon hapokkuuta esim. rahkalla. Mikäli olet enemmän suklaan ystävä, kokeile helpoa suklaakuorruttetta (“No-Cook Fudge Frosting”)

24223538630_d3311f9033_nAinekset:
9-10 dl tomusokeria
1,25 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
125 g pehmennettyä voita
0,75 dl kiehuvaa vettä
1 tl vaniljasokeria

1. Sekoita isossa kulhossa kuivat aineet keskenään. Lisää rasva ja kiehuva vesi ja vatkaa n. minuutti keskiteholla. Jos kuorrute on liian juoksevaa, anna sen jäähtyä 20 minuuttia, jos liian jäykkää, lisää hieman kiehuvaa vettä. Kuorrutus riittää kakun täyttämiseen (yksi väli) ja sivujen ja päällyksen kuorruttamiseen.

VINKKI: Saat kuorrutteesta mokkaisen lisäämällä seokseen pikakahvijauhetta tai vaihtoehtoisesti käyttämällä kuumaa kahvia veden sijaan.

Kirjoittaja on intohimoinen kotikokki ja kierrättäjä, joka taistelee ruokahävikkiä vastaan banaani kerrallaan.