From Waste to Taste –hanke on nostanut keskusteluun ruokahävikin. Aikaisemmin keskustelua on käyty kauppojen hävikistä, mutta vähälle keskustelulle on jäänyt ruoantuotannon hävikki ennen ruokakauppoja. Kodin ruokahävikistä on alettu puhua, mutta sekin on ollut aika vähäistä.

Harrasteviljelijänä minua ihmetyttää, millaisia muotovalioita kaupan vihannekset ovat. Missä ovat muotopuolet, mutta muuten syömäkelpoiset kasvikset? Euroopassa hävitetään satoja tonneja vihanneksia ja hedelmiä vuosittain vain sen takia, että ne eivät ole ulkonäöltään virheettömiä. Tällaisella toiminnalla on kaikki ruoantuotannon ilmastovaikutukset, mutta syömäkelpoinen ruoka ei pääse ihmisten lautaselle. Odotan, milloin Suomessa rumat vihannekset päätyvät kauppoihin. Osan rumista vihanneksista syömmekin tietämättämme jalostetuissa elintarvikkeissa. S-ketjulta löysin jo youtube-videon, jossa kehuttiin muhkuraista tomaattia. Odotan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Ranskassa rumat vihannekset ovatkin jo brandi. Toivottavasti mekin saamme kauppoihin kaikenmallisia vihanneksia. Ranskassa ollaan muutenkin edistyksellisiä ruokahävikin pienentämisessä. Siellä on tullut voimaan laki, joka kieltää kauppojen ruokien päätymisen jätteeksi.

Vaikka kuvittelinkin ostavani ruokaa vain sen verran kun käytän, hämmästyin sitä määrää ruoka-aineita, mitä minulla oli kotona, kun osallistuin #kaapittyhjiksi –haasteeseen. Minulla on ruokaa niin pakastimessa, jääkaapissa, säilykkeinä kuin kuivatavaranakin. Mikään niistä ei kestä maukkaana ikuisesti. Kannattaakin seurata myös pitkään säilyvien ruokatarvikkeiden ”parasta ennen” päiväyksiä. Tuo päivämäärä on kuitenkin viitteellinen eikä ruoka muutu syömäkelvottomaksi heti tuon päivän jälkeen. Vakavammin sen sijaan kannattaa suhtautua ”viimeinen käyttöpäivä” -merkintään. Se merkitään tuotteisiin, jotka pilaantuvat helposti. Itse käytän hapanmaitotuotteita, vaikka viimeinen käyttöpäivä olisikin jo mennyt. Juurekset pääsevät joskus nahistumaan, mutta nahistuneetkin juurekset kelpaavat vielä sosekeittoon. Harvoinpa sitä kotiin ostaa niin paljon ruokaa, että elintarvikkeet kovin vanhoiksi ehtivät. Katselemalla ja nuuhkimalla elintarvikkeita kyllä selviää, ovatko ne syömäkelpoisia.

Ruoka kuuluu vatsaan, ei jäteastiaan.

Leena Riittinen, sairaalakemisti, vihreä aktiivi

Kuva: Leena Riittinen, #kaapittyhjiksi haasteen sosekeiton ainekset