From Waste to Taste -hävikkiruokaravintola avaa ovensa tänään maaliskuun ajaksi Made in Kallion tiloissa Vaasankadulla. Pop up –ravintola tarjoilee viikolla kevyttä lounasta, loppuviikosta illallista ja viikonloppuisin brunssia.

From Waste to Taste -hävikkiruokaravintolassa ruoka valmistetaan raaka-aineista, jotka ovat vaarassa joutua hukkaan: kauppojen ylijäämätuotteista, kalastuksen sivutuotteena saatavasta pikkukalasta, kypsistä vihanneksista tai vähemmän käytetyistä ruhonosista. Hanke ei tavoittele voittoa, vaan pyrkii tuotollaan auttamaan työurien alkuun vaikeasti työllistyviä ihmisiä ja vaikuttamaan ruokahävikin vähenemiseen koko ruoantuotantoketjussa. Lisäksi iso osa kauppojen ruokahävikistä, kuten valmisruoat, lahjoitetaan suoraan ruoka-aputoimijoille. Ruoka-avun suhteen yhteistyötä tehdään tällä hetkellä Hermannin Diakoniatalon kanssa.

”Hyvä kauppias haluaa tarjota asiakkaalleen mahdollisimman laajan valikoiman tuoreita tuotteita. Hävikkiä syntyy siis väistämättä. Olemalla mukana hankkeessa, kauppiaalla on nyt mahdollisuus olla mukana myös syrjäytymisen vastaisessa taistelussa.” toteaa hankkeen vetäjä Johanna Kohvakka.

Hanke tekee yhteistyötä mm. Helsingin kaupungin Duuri- ja Ohjaamo -hankkeiden, Monika-Naisten liiton sekä Tatsi ry:n kanssa osallistujien löytämisessä ja ohjaamisessa. Muita yhteistyökumppaneita ovat Metropolia, Luonnonvarakeskus, Martat sekä Yhteismaa.

Made in Kallion tiloihin tilapäisesti avautuvan pop up -ravintolan kokkeina toimivat villiyrttiasiantuntija Ossi Paloneva sekä marokkolaistaustainen Yassine Errehani apunaan monikulttuurinen tiimi.

”Tämän pop upin ajan tarjoamme kevyen lounaan, johon kuuluu esimerkiksi keittoja ja lounaslautanen. Illallisella tavoitteena on kunnianhimoinen kolmen ruokalajin menu. Menun sisältö ratkeaa viime tipassa, mutta kasviksia on aina tarjolla, lihavaihtoehto saatavuuden mukaan”, kertoo Paloneva.

Tavoite ravintolan tarjonnassa on, että 90% raaka-aineista on ns. hävikkiruokaa. Lahjoituksia saadaan tällä hetkellä muun muassa S-ryhmältä, K-kauppiailta sekä Ruohonjuuresta. Raaka-ainevalikoimaa täydennetään ostamalla yhteistyökumppaneiden päiväysmerkittyjä tuotteita. Katkeamattoman kylmäketjun järjestämisessä hanketta tukee Airam, ja puolestaan Eskimo Finland tarjoaa työvälineet parhaiden makujen valmistamiseen. Kuljetuksissa käytetään Avisin kuljetuskalustoa.

Pysyvät tilat From Waste to Taste -hankkeen toiminnalle ovat vielä haussa. Niiden löydyttyä toiminta laajenee kattamaan ravintolan lisäksi myös ruoankierrätyskeskuksen.

Lisätietoja:

www.waste2taste.com
www.facebook.com/fromwastetotaste/
Pöytävaraukset illallista (to, pe, la, yksi kattaus klo 19) sekä brunssia varten (la, su, alk. klo 12): info@waste2taste.com (ilmoitathan erikoisruokavaliot etukäteen)

Hankepäällikkö Johanna Kohvakka
From Waste to Taste ry
044 0241 011
johanna@waste2taste.com