Kohtaamisia ja osallisuutta Vanhalla ylioppilastalolla

EU:n sosiaalirahaston tuella on saatu aikaan onnistumistarinoita kautta vuosikymmenien. Ihmiset, yritykset ja työpaikat ovat Suomen EU-jäsenyyden aikana olleet laajasti mukana sosiaalirahaston rahoittamissa hankkeissa. Moni hyvä asia on saanut alkunsa sosiaalirahaston tuella, esimerkiksi Vantaalta Pop-up-Ohjaamo toiminta nuorten tukemiseksi, maahanmuuttajien kotouttaminen, naisten yrittämisen tukeminen ja myös miestä on autettu mäessä monin tavoin. Rahasto tukee osallistavaa toimintaa ja tilaisuus rakentuikin ihmisten kokemuksille ja osaamiselle.

Rahaston 60 vuotista taipaletta, 20 vuotta Suomessa, juhlittiin Vanhalla suurelle yleisölle tarkoitetussa tilaisuudessa 16.2.2017. Noin 500 kävijää tutustui käynnissä oleviin hankehelmiin ja kuunteli paneelikeskusteluja. Hetket taiteelle ja kulttuurille kruunasivat ohjelman, musiikki-ja sirkusesitykset ihastuttivat kävijöitä.

Päivän teemat olivat osaaminen, osallisuus sekä työllisyys ja yrittäjyys. Suomi 100 vuotta teema oli luonnollisesti mukana. Tarjolla oli ekologista hävikkikakkua.

Osallisuutta Suomessa edistävät ESR-hankkeet ja Sosiaalisen osallisuuden koordinaatio – Sokra osallistuivat päivään monin tavoin. Maahanmuuttajanaisten vertaistukeen perustuva Naapuriäiti, ruokahävikkiä vastaan taisteleva From Waste to Taste tai osuuskuntatoimintaa nostava Osallisuutta osuuskunnista ovat kaikki esimerkkejä hankkeiden kehittämistyöstä. Sokran ständillä sai testata osallisuutta Kuinka osallinen olet? -testin avulla. Testi satuhahmoineen kirvoitti kommentteja: ”Tämä on ihana!”

Osallisuus on nousussa nyt, kun kunnat ja kaupungit laativat osallisuusstrategioitaan. Pelkkä asukasdemokratia ei kuitenkaan riitä, vaan osallisuustyössä täytyy muistaa heikoimmassa asemassa olevien osallisuus ja autonomia, muistutettiin osallisuuspaneelissa.

”Matalan kynnyksen tiloissa ihminen voi kohdata muita yhdenvertaisesti, eikä tule vain ongelman kautta määritellyksi”, sanoi erikoistutkija Anna-Maria Isola (Sokra, THL). Köyhyystutkija Maria Ohisalon mielestä mahdollisuuksia osallisuuteen tulisi luoda muutenkin kun työn kautta.

Hyvää kansanjuhlan meininkiä, soitto ja laulu raikui, sirkustakin nähtiin. Lähtiessä kävijälle jäi tunne, että onni voi tulla myös puun takaa.

Kirjoittaja Riitta Salasto, ELY-keskus

16729372_902760123159782_4925565426996139385_n

Kuvassa vasemmalta From Waste to Taste -hankkeen työkokeilijasta kokiksi noussut Svetlana Hemminki-Emlyn, Euroopan Komission edustaja Laurent Sens sekä From Waste to Taste -hankkeen vetäjä Johanna Kohvakka