W2T_vaakaFrom Waste to Taste

-kiertotaloushanke taistelee ilmastonmuutosta ja ruokahävikkiä vastaan. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa avataan hävikkiruokaravintola ja ruoankierrätyskeskus Helsinkiin. Hanke työllistää erityisesti syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä. Ruoan valmistuksesta vastaa ammattikokkien tiimi.

Ruokahävikillä on iso ilmastovaikutus

Luonnonvarakeskuksen mukaan kauppojen ruokahävikki Suomessa on yli 65 miljoonaa kiloa vuodessa. Siitä vain 10-15 prosenttia lahjoitetaan tällä hetkellä ruoka-apuun. Koko elintarvikeketjussa arvioidaan haaskattavan jopa 460 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Hävikkiruoan ilmastokuormitus on suuri, sillä hukkaan menevään ruokaan on panostettu resursseja koko tuotantoketjun varrella viljelystä aina pakkaamiseen ja kuljettamiseen. Esimerkiksi pelkästään suomalaisten kotitalouksien vuosittainen ruokahävikki vastaa noin 100 000 henkilöauton päästöjä. Ruoantuotanto aiheuttaa kaiken kaikkiaan noin kolmanneksen ihmisen koko ilmastovaikutuksesta, ja siksi ruokahävikin pienentäminen on yksi merkittävimpiä ilmastotekoja.

Mitä oikeastaan on hävikkiruoka?

ruokalaatikkoHävikkiruoka on tavallista, syömäkelpoista ruokaa, jota vain syystä tai toisesta uhkaa ravintoketjun ulkopuolelle joutuminen. Se ei ole pelkästään kauppojen päiväysmerkittyjä tuotteita, kuten moni ajattelee. Se on käyriä kurkkuja tai muita hassun muotoisia kasviksia, jotka eivät kuluttajille kelpaa. Se on hitusen tummunut banaani, joka ei enää kauppiaan mielestä näytä hedelmähyllyssä hyvältä. Se on kilejä, jotka vuohenjuustotuotannossa tapetaan heti syntymän jälkeen tai ruhon osia, joita tuottaja ei syystä tai toisesta hyödynnä. Ruoankierrätyskeskuksemme pyrkii keräämään kaiken sen syömäkelpoisen ruoan, joka tällä hetkellä vielä jää keräämättä ja sen parhaat ruoanvalmistukseen soveltuvat palat käytetään From Waste to Taste -hankkeen omassa ruokaravintolassa.

kokkiHävikkiruokaravintolalla taisteluun ilmastonmuutosta vastaan

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa perustetaan hävikkiruokaravintola ja ruoankierrätyskeskus Helsinkiin. Vastaavanlainen ravintola toimii jo Amsterdamissa ja on hieno esimerkki siitä miten hävikkiruoasta voi valmistaa korkealaatuista, herkullista ruokaa ja tarjoilla sitä tyylikkäässä, tunnelmallisessa ympäristössä. Hankkeen tarkoitus onkin myös lisätä ruoan arvostusta.

Ruoanvalmistuksessa noudatetaan tarkkaan Eviran ohjeita, eikä esimerkiksi päiväysvanhoja tuotteita käytetä. Ravintola, jonka nimi päätetään keväällä julistettavan nimikilpailun tuloksena, eroaa muista ravintoloista lähinnä siinä, että menu on joka päivä yllätys.

Olemme aloittaneet mesenaattikampanjan ravintolan perustamiskustannusten kattamiseksi. Voit tukea hankettamme ostamalla ennakkoon esimerkiksi aterialipun avajaisiin tai lounaspasseja ravintolaan. Halutessasi saat myös perustajajäsenen arvonimen www-sivuillemme tai ravintolan seinälle. Lue lisää täältä.

From Waste To Taste -hävikkiruokaravintolan kohderyhmä on ympäristötietoinen, ekologista elämäntapaa suosiva uusi sukupolvi. Ravintola pyritään avaamaan kevään 2016 aikana.

Hanke auttaa myös työllistymään

Tälle voittoa tavoittelemattomalle hankkeelle on myönnetty Euroopan sosiaalirahastosta (ESR) avustusta, jotta voisimme osana hanketta auttaa maahanmuuttajia, työttömiä nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä pääsemään kiinni työelämään. Toimimme yhteistyössä mm. Tatsi ry:n, Moniheli ry:n, Monika-Naiset liitto ry:n ja Monik ry:n kanssa löytääksemme hankkeeseen oikeat toimijat. Mukana hankkeessa ovat myös Martat, Metropolia ja Yhteismaa ry. ESR-rahoitus on myönnetty ainostaan työllistämiseen liittyviin tukitoimintoihin.

appiTehokkuutta ja skaalautuvuutta hybridiapplikaatiolla

Hanketta varten on kehitteillä hybridiapplikaatio, joka lisää toiminnan tehokkuutta ja skaalautuvuutta. Kaupat, tuottajat, tai kuka tahansa, jolla on tarpeeksi suuri määrä hävikiksi joutuvaa ruokaa, voi ilmoittaa tästä projektia varten suunnitellulla hybridiapplikaatiolla, jossa yhdelle napin painalluksella lähettimme saa tiedon noudettavissa olevasta ruoasta. Meihin voi ottaa myös yhteyttä soittamalla, tekstiviestillä tai sähköpostilla. Tieto välittyy lähetille, joka koordinoi ruoan noudon sähköisellä food rescue -autolla vielä saman päivän aikana. Teemme myös säännöllisiä noutosopimuksia kauppojen kanssa. 

autoRuoankierrätyskeskus

Hävikkiruoka kootaan ruoankierrätyskeskukseen, jossa se lajitellaan käyttötarkoituksen mukaan. Osa tuotteista lahjoitetaan suoraan ruoka-aputoimijoille. Parhaat palat ruoanvalmistukseen soveltuvasta ruoasta valikoituvat raaka-aineksi, joista luova kokkimme valmistaa herkullista ruokaa tarkkoja hygieniasääntöjä ja kylmäsäilytysprosessia noudattaen From Waste to Taste -hankkeen omassa ruokaravintolassa.

Jos saamme suuria määriä jotain tiettyä tuotetta, vaikkapa käyriä kurkkuja, valmistamme niistä säilykkeitä, eläinten ruokaa tai muita tuotteita. Ravintolasta löytyy myös pieni food sharing -piste, josta voi napata mukaansa vaikkapa hedelmän. Ravintolavalikoimaamme täydennämme tarvittaessa ostamalla kauppojen päiväysmerkittyjä tuotteita. Pyrimme siihen, että vähintään 90% tarjoiltavasta ruoasta on valmistettu ruoasta, joka on vaarassa joutua hävikkiin. Kaikki ruoka prosessoidaan heti, ennen viimeisen myyntipäivän ylittymistä emmekä luonnollisesti käytä viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä tuotteita. Mahdollisen syntyvän biojätteen kohdalla meillä on kehitteillä useampia projekteja jätteen hyödyntämiseksi mm. Metropolian bio- ja kemiantekniikan laitoksen kanssa.

lautanen

Hyväntekeväisyyshanke

Projekti ei tavoittele voittoa, vaan kaikki tuotot käytetään toiminnan ylläpitämiseen ja työllistämiseen. Toimintaa tulee pyörittämään yleishyödyllinen yhdistys From Waste to Taste ry.

Tule nyt mukaan mesenaattikampanjaamme!